Zalety » Smażalnia Ryb Dziwnów - Restauracja rybna

Zalety

Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

 

Ryby warto jeść, ponieważ mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Ich mięso przewyższa pod względem odżywczym wołowinę, wieprzowinę i drób. Ich białko jest dużo łatwiej przyswajalne jak białka zwierząt hodowlanych.  

         Zdaniem ekspertów od żywienia, powinniśmy jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, dbając w ten oto sposób o dostarczanie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin.

 

Jeszcze nie przekonani? Jedzenie ryb…

 

  1. powoduje poprawę nastroju. Kwasy omega-3 , w które obfitują tłuste ryby, zwiększaj objętość istoty szarej w tych obszarach mózgu, które odpowiadają za nastrój i zachowanie.
  2. powoduje , że dzieci, których matki w czasie ciąży spożywały duże ilości ryb są mniej narażone na alergię
  3. powoduje, że dzieci, których mamy w okresie ciąży jadały więcej niż 300 gram ryb  tygodniowo, w wieku siedmiu i ośmiu lat miały znacznie lepsze wyniki w nauce
  4. wspomagają odporność niemowląt, których matki jadły świeże ryby będąc w ciąży
  5. pomagają w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwienia serca.
  6. W dodatku jako jedyny składnik diety powodują wzrost dobrego cholesterolu (HDL) i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.
  7. Wykazują działanie przeciw nowotworowe.

News